Hoppa till innehåll
Man som planerar ett filterbyte på en ritning av en byggnad

FILTERBYTE ventilation

SNABBA FILTERBYTEN MED GARANTERAD KUNDNÖJDHET

Vad vi på Folkfilter erbjuder

  • Flexibla tider, när boende faktiskt är hemma.
  • Snabbt utförande (utförande på under 4 timmar)
  • Garanterad kundnöjdhet
  • Styrelsen får ett protokoll på eventuella fel i tilluften och förslag på åtgärder.

VARFÖR SKA MAN BYTA FILTER I VENTILATIONEN?

BÄTTRE INOMHUSKLIMAT

Ventilationsfilters hjälper till att fånga upp damm, pollen, avgaser, rök från vedeldning och andra partiklar som kan finnas i luften. Genom att byta filter regelbundet kan man förbättra luftkvaliteten och inomhusklimatet i hemmet.

ASTMA & ALLERGI

Många människor har allergier mot damm, pollen och andra partiklar som kan finnas i luften. Genom att byta ventilationsfilters regelbundet kan man minska risken för allergiska reaktioner och andningsbesvär kopplat till astma.

PRESTANDA

Ventilationsfilters som är täckta av damm och andra partiklar kan påverka prestandan i ventilationen och minska systemets livslängd. Genom att byta filter regelbundet kan man säkerställa att ventilationen fungerar optimalt, samt förhindra mögel och mikrobakteriell påväxt.  

DAMMSUG OCH TVÄTTA INTE FILTER

Vi rekommenderar inte att dammsuga ett ventilationsfilter eftersom dammsugaren kan skada filtret och försämra dess prestanda. Filtret är oftast gjort av löst vevd fibrer som lätt kan skadas av dammsugarens sugkraft. Dessutom kan dammsugaren inte fånga upp allt damm och skräp som sitter fast i filtret, så filtret kommer fortfarande att vara smutsigt även efter att det har dammsugits. Moderna filter är idag ofta statiskt laddade, vilket ökar filtrets stofthållnings- och filtreringsförmåga men som avtar med tiden. Därför kan man inte heller dammsuga dessa filter för att öka livslängden.

Skorsten med kraftig rök mot grå bakgrund

HUR OFTA SKA MAN BYTA FILTER?

Svensk Ventilation rekommenderar att ventilationsfilter byts var 6-12:e månad, för att säkerställa optimal drift och fortsatt lågt luftmotstånd. Många upplever dessutom kallras eller ojämna luftflöden till följd av att filtren inte bytts. 

Osäker på hur ofta ni bör byta? Kontakta oss idag så hjälper vi er!

Kant av vitt luftfilter mot vit bakgrund

VANLIGA FRÅGOR & SVAR

Vad händer om man inte byter filter?

Om man inte byter ventilationsfilters regelbundet kan det leda till:
– Försämrad luftkvalitet: Ventilationsfilters hjälper till att fånga upp damm, pollen, föroreningar och andra partiklar som kan finnas i luften. När filtret är täckt av damm och andra partiklar kan det släppa igenom dessa partiklar istället för att fånga upp dem, vilket kan försämra luftkvaliteten i hemmet.
– Ökad risk för allergiska reaktioner och andningsbesvär: Många människor har allergier mot damm, pollen och andra partiklar som kan finnas i luften. När filtret är täckt av damm och andra partiklar kan det öka risken för allergiska reaktioner och andningsbesvär.
– Försämrad prestanda: Ventilationsfilters som är täckta av damm och andra partiklar kan påverka prestandan hos ventilationen. Detta kan leda till att ventilationen inte fungerar så bra som den ska och att ventilationen kan behöva bytas ut tidigare än planerat.

Vem ansvarar för filterbyte i en BRF?

Ventilation, tillsammans med bland annat avlopp, vatten och värme, är styrelsens ansvar i en BRF. I hyresfastigheter är ventilation fastighetsägarens ansvar.

Hur vet man om luften i en bostad är bra?

Enligt Boverket påverkar ventilationen hälsan och det finns några tydliga tecken på att luften i bostaden inte är bra:
– Du hostar mer inomhus än utomhus
– Du upplever irritation i ögonen eller halsen
– Du får ofta huvudvärk när du vistas i din bostad
– Du får ofta huvudvärk när du vistas en längre tid i din bostad
– Mer damm än brukligt samlas i bostadens hörn

Kan jag byta filter själv?

Ja, du kan byta dina filter själv. Men det finns några saker du bör tänka på för att göra det på ett säkert sätt. Först och främst, se till att du använder minst ett P2-munskydd för att skydda dig mot potentiella farliga partiklar. Vidare är det viktigt att du har rätt typ av filter, att du placerar det i rätt riktning och att det installeras korrekt. Om du känner dig osäker på hur du ska gå tillväga, kan du alltid kontakta oss på Folkfilter så hjälper vi dig.

Vad kostar ett filterbyte?

Kostnaden för ett filterbyte varierar beroende på vilken typ av filter du behöver och hur många du behöver byta. Kontakta oss på Folkfilter så tar vi fram en offert anpassad för ditt behov. Det är alltid billigare att byta filter regelbundet än att låta dem bli gamla och ineffektiva. Dessutom kan det spara dig pengar på lång sikt genom att minska energikostnaderna och förlänga livslängden på ditt ventilationssystem.

Vart finns mitt ventilationssystem?

Det är viktigt att veta var ditt ventilationssystem är placerat för att kunna byta filter på rätt plats. Om du väljer ett filterbyte med Folkfilter slipper du oroa dig för detta, och kan

Vilket håll ska filtret placeras?

Det är viktigt att placera filtret i rätt riktning för att det ska fungera korrekt. De flesta filter har en pil som visar vilket håll filtret ska placeras. Om du är osäker på vilket håll filtret ska placeras kan du alltid kontakta oss på Folkfilter så hjälper vi dig.

FINNER DU INTE SVAR PÅ DIN FRÅGA?

Ren luft över en sjö med ett grässtrå i fokus