Hoppa till innehåll

FINFILTER

VAD ÄR ETT FINFILTER?

Ett finfilter är en typ av luftfilter som används i ventilation och luftreningssystem för att fånga upp finstänk och partiklar i luften, såsom damm, pollen och sporer. De kan också hjälpa till att fånga upp lukter och andra oönskade luftföroreningar. Finfiltren har en hög filtreringskapacitet och kan fånga upp partiklar som är mindre än PM1 (1μm) i storlek. Detta gör dem till ett bra val för personer med allergier eller astma, eller för personer som vill hålla luften i sitt hem ren och frisk. Finfiltren kan vara gjorda av olika material, till exempel fiber eller syntetiska fibrer. De kan också vara belagda med olika kemikalier för att förbättra filtreringskapaciteten och fånga upp olika typer av partiklar.

FÅNGAR FINFILTER UPP BAKTERIER?

Vanliga finfilter för bostäder fångar i regel inte upp bakterier eller virus. Då får man istället använda ett EPA (efficient particulate air), HEPA (high-efficiency particulate absorbing) eller ULPA ((Ultra-Low Particulate Air) filter. Det är sällan rekommenderat att använda dessa filter i ventilationssystem, då risken att smittas genom tilluften anses låg och tryckfallet är i regel för hög

Kant av vitt finfilter mot vit bakgrund

VARFÖR SKA MAN BYTA TILL ETT FINFILTER?

Det finns olika anledningar till varför man kan välja att byta till finfiltren istället för grovfiltren. Här är några exempel:

FÅNGA UPP FINARE PARTIKLAR

Om du har allergier eller astma kan det vara lämpligt att byta till finfiltren för att fånga upp de finare partiklarna som kan orsaka besvär eller sjukdomar.

FÖRBÄTTRA LUFTKVALITETEN

Genom att byta till finfiltren kan du förbättra luftkvaliteten i ditt hem då fler partiklar och föroreningar fastnar i filtret.

ÖKA EFFEKTIVITETEN

Folkfilters finfilter har lång varaktighet och livslängd, vilket bidrar till högre effektivitet i ventilationssystemet.

BLI AV MED OÖNSKADE LUFTER

Genom att kombinera ett finfilter med ett aktivt kol-filter kan de flesta oönskade lukter utifrån elimineras.

Det är viktigt att välja luftfiltren som passar dina behov och att byta dem regelbundet för att säkerställa att de fungerar som de ska. Om du är osäker på vilken typ av luftfilter som är lämpligt för ditt hem, kan du kontakta Folkfilter för rådgivning.