Hoppa till innehåll
ett vitt planfilter mot en vitare bakgrund

PLANFILTER

DÄRFÖR ANVÄNDS PLANFILTER

Planfilter är den första barriären mot att luftföroreningar och smuts letar sig in bostaden, och renar således luften innan den andas in. Luften passerar ett filtermedia som separerar luften från orenheter så som pollen, avgaser och förbränningsrök som fastnar i planfiltret, det är därför viktigt att regelbundet byta dessa. Vi utför snabba byten av planfilter i hela Sverige, läs mer om våra filter här.

VIKTEN AV ETT HÖGKVALITATIVT PLANFILTER

De flesta planfilter på marknaden består bara ett finfilter, medan Folkfilters planfilter består av ett grovfilter och ett finfilter som ökar luftfiltrets stofthållningsförmåga och förlänger dess livstid. Eftersom planfilter skyddar bostaden mot föroreningar och smuts är det viktigt att ha bra filter som dessutom har lågt tryckfall, vilket minskar föreningens elkonsumtion. Även om planfilter inte är någon garanti för god hälsa, ger ett högkvalitativt planfilter garanterat bättre inomhusklimat.

Kant av vitt planfilter mot vit bakgrund
Ett vitt planfilter liggande mot en vit bakgrund

BRA PLANFILTER KAN SKYDDA FLÄKTARNA BÄTTRE

Ett bra planfilter skyddar in bara bostaden, utan hjälper även till att hålla ventilationssystemet fritt från smuts och skadliga partiklar genom att förhindra att dessa tar sig in i systemet från första början. Ett bra planfilter med lågt tryckfall gör dessutom att fläktarna inte behöver jobba lika hårt för att driva igenom samma mängd luft, vilket innebär att fläktarna kan jobba på lägre varvtal. Det är bra för både fläktarnas livslängd och energikonsumtion.

BYTE AV PLANFILTER SKA SKE REGELBUNDET

Det finns flera anledningar att byta tilluftsfilter regelbundet:

HÄLSOSAMT INOMHUSKLIMAT

Skapa ett hälsosamt inomhusklimat: tilluftsfilter hjälper till att rena luften som kommer in i byggnaden genom att fånga upp föroreningar, damm och andra partiklar. När filtret är fullt med partiklar kan det försämra luftkvaliteten i byggnaden. 

FÖRHINDRA SKADOR

När tilluftsfiltret blir fullt med smuts och partiklar kan det orsaka skador på ventilationen, såsom täppta luftintag samtöverhettning av motorer och andra komponenter.

FÖRBÄTTRA LUFTFLÖDET

När filtret blir fullt med partiklar kan det minska luftflödet i ventilationen. Detta kan leda till att luften inte cirkulerar som den ska och kan resultera i dålig luftkvalitet och obehaglig lukt. Genom att byta filter kan man återställa luftflödet.

Vi utför snabba byten av planfilter – Kontakta oss idag för en offert!