Hoppa till innehåll
Home » Hur ofta ska man byta luftfilter för ventilation?

Hur ofta ska man byta luftfilter för ventilation?

Det är bra att byta tilluftsfiltren i ventilationen regelbundet för att hålla luften i ditt hem ren och frisk. Hur ofta du behöver byta luftfilterna beror på mängden damm, smuts, avgaser och pollen i din omgivning, samt på luftfilternas kvalitet och filtreringskapacitet.

HUR OFTA SKA ETT LUFTFILTER BYTAS UT?

Som allmän regel rekommenderar många experter att man byter luftfilterna i ventilationen var 6-12:e månad, men det kan vara nödvändigt att byta dem oftare i vissa fall. Om du har en hund eller en katt som klättrar på möbler och sprider damm och hår, eller om du har en person i hemmet med allergier eller astma, kan det vara lämpligt att byta luftfilterna oftare.Det samma gäller om du har tungt trafikerade vägar eller byggarbetsplatser i närheten av bostaden.

SÅ MÄRKER DU ATT DITT FIILTER MÅSTE BYTAS

Det är också bra att kontrollera luftfilterna regelbundet och byta dem om de ser ut att vara fyllda med damm, smuts eller pollen, eller om de har börjat lukta illa. Personer med allergier känner ofta av när filter behöver bytas eftersom allergier förvärras när inomhusklimatet blir sämre till följd av att filtren sätts igen. Om du är osäker på hur ofta du behöver byta luftfilterna i din ventilation, kontakta Folkfilter för en rådgivning.

Måste man byta luftfilter?

Ja, man måste byta filter. Byter man inte luftfilter försämras inomhusklimatet över tid och luftmotståndet i filtren ökar. De luftfilter Boverket rekommenderar för filtrering av luft till bostäder kan man inte tvätta då en stor del av filtreringsförmågan går förlorad, och filtret kan dessutom bli skadat. Det är enbart de grövsta filtren, som fångar upp till exempel löv och insekter men inte de skadliga partiklarna i luften, som går att rengöras med en dammsugare eller tvätta någon gång innan även dessa behöver bytas. Frånluftsventilation (med eller utan värmeåtervinning) är en energieffektiv ventilation, men när filter sätts igen ökar tryckfallet, vilket leder till högre energiförbrukning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *