MATERIAL PÅ LUFTFILTER
TILL- OCH FRÅNLUFTSFILTER
Det finns idag olika material på luftfilter för ventilation. De vanligaste är PET, co-PET eller polypropen (syntetfiber), men det finns även tillverkare som använder glasfiber och papper eller kartong. Samtliga Folkfilters filter är fria från glasfiber och papper eller kartong, då det minskar risken för bakteriell tillväxt och mögel.
FILTER OCH ENERGIANVÄNDNING
Frånluftsventilation drivs genom fläktar som suger ut luften ur bostaden, med eller utan värmeåtervinning. När filter blir igensatta av smuts och luftföroreningar ökar tryckfallet, vilket innebär att fläktarna får arbeta hårdare för att skapa samma luftflöden genom bostaden och mer elektricitet konsumeras.
UTFORMNING OCH MATERIAL PÅVERKAR
Tryckfall och filtreringsförmåga påverkas båda av filtrets utformning och material. Det är därför viktigt att välja ett filter som är konstruerat för att ha lågt tryckfall men samtidigt tillräcklig hög filtreringsförmåga för ändamålet. Grovfilter rekommenderas inte för filtrering av luft till bostäder, Det finns filter med väldigt hög filtreringsförmåga (t.ex. HEPA), men Är du osäker på vilket filter just du ska ha? Kontakta oss idag så hjälper vi dig.
HALTEN LUFTFÖRORENINGAR PÅVERKAR
En viktig aspekt när man väljer filter är halten luftföroreningar i närområdet. En bra riktlinje är att om fastigheten är belägen i närheten av tungt trafikerade vägar, byggarbetsplatser, tillverkningsindustrier, värmeverk, rök från eldstäder eller skogspartier behöver man ofta filter med högre filtreringsförmåga för att inte påverka hälsan negativt.
FILTER SKA BYTAS REGELBUNDET
Eftersom filter är en förbrukningsvara behövs dessa bytas regelbundet, och en vanlig rekommendation är att byta filter ungefär var 6-12:e månad. Genom att byta till filter från Folkfilter kan man spara upp till 10 kilowatt-timmar (kWh) per filter och år.